Новини

ВОАС відвідали міжнародні спостерігачі ОБСЄ


Сьогодні, 29 вересня, Вінницький окружний адміністративний суд з робочим візитом відвідали представники ОБСЄ, які проводять спостереження за виборами депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що відбудуться 25 жовтня 2015 року.


Представники ОБСЄ Джулі Годіньйон, Віллі Вірантаправавіра, Макс Гоу, Сесілія Орестіс зустрілися із заступником голови Вінницького окружного адміністративного суду Павлом Комаром та зазначили, що метою  візиту є забезпечення незалежного моніторингу процесу підготовки та проведення виборів депутатів до місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Крім того, іноземні спостерігачі мали намір ознайомитися й з роботою Вінницького окружного адміністративного суду та отримати інформацію про розгляд судом спорів, пов’язаних із виборчим процесом, для налагодження співпраці у напрямку спостереження за розглядом справ відповідної категорії.


Спілкуючись із міжнародними спостерігачами, заступник голови суду зазначив, що двері Вінницького окружного адміністративного суду завжди відкриті як для громадян, які звертаються до суду за захистом свої порушених прав, так і для міжнародних спостерігачів. Адже одним із ключових напрямків діяльності Вінницького окружного адміністративного суду є забезпечення найсприятливіших умов для швидкого доступу до правосуддя. Також Павло Комар звернув увагу гостей на тому, що кожен громадянин нашої країни може відвідати будь-яке судове засідання, а за допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень отримати доступ до текстів відповідних документів.


Згодом заступник голови суду Павло Комар зазначив, що у Вінницькому окружному адміністративному суді усі судові засідання (крім випадків визначених п.3 ст.12 КАС України) є відкритими, а  інформацію щодо розгляду  справ громадяни можуть отримати в інформаційному центрі суду та знайти на сторінці офіційного веб-сайту суду – www.voas.gov.ua. Також Павло Комар повідомив, що з метою забезпечення дотримання законності та захисту виборчих прав громадян України  на період виборчого процесу у суді запроваджено особливий режим роботи у позаробочий час, святкові і неробочі дні, а також напередодні дня виборів та у день їх проведення.


У ході зустрічі заступник голови Вінницького окружного адміністративного суду відповів на запитання гостей та звернув увагу спостерігачів й на тому, що чинним виборчим законодавством передбачено скорочені строки розгляду справ, зокрема у дводенний строк після надходження позовної заяви до суду. Однак, враховуючи попередній досвід організації роботи суду під час виборчого процесу, надмірне навантаження на суддів та працівників суду припадає напередодні виборів, під час голосування та підрахунку голосів виборців.


На завершення зустрічі Павло Комар зазначив, що Вінницький окружний адміністративний суд завжди сприятиме міжнародним гостям в організації проведення ними спостереження за розглядом справ, пов’язаних із виборчим процесом. У свою чергу гості подякували заступнику голови суду за теплий прийом та змістовну бесіду.