Новини

ЗРАЗКОВІ СПРАВИ Учасники бойових дій, які брали безпосередню участь в АТО, мають право на дострокове призначення пенсії за віком


Учасники бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, мають право на дострокове призначення пенсії за віком як учасники бойових дій з часу звернення.

Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши справу за позовом до пенсійного фонду.

Громадянин України, який брав участь в АТО, забезпеченні її проведення й захисті незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України на територіях: м. Маріуполя Донецької області, Донецької області (сектор «Б»), в населених пунктах: м. Мар’їнці та м. Авдіївці Донецької області, є учасником бойових дій, звернувся до Пенсійного фонду із заявою про призначення йому достроково пенсії.

Рішенням управління Пенсійного фонду України громадянину відмовлено у призначенні пенсії. Мотивами відмови було те, що громадянин брав участь в антитерористичній операції, а не в бойових діях, отже не має права на призначення пенсії за віком згідно з абз. 6 п. 3 розд. XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Детальніше.....