Новини

ЄСПЛ ВИЗНАВ ПОРУШЕННЯМ КОНВЕНЦІЇ ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА НА ЗЕМЛЮ БЕЗ БУДЬ-ЯКОЇ КОМПЕНСАЦІЇ


Європейський суд з прав людини у справі "Кривенький проти України" встановив порушення статті 1 Конвенції з прав людини у зв'язку з позбавлення права на земельну ділянку без будь-якої компенсації.


Відповідно до обставин справи, заявник звернувся до ЄСПЛ зі скаргою, що райдержадміністрація незаконно позбавила його права на земельну частку (пай), скасувавши своє рішення про видачу державного акта про право власності на землю. Усі судові інстанції України визнали недійсним державний акт про право власності на землю. Тоді заявник поскаржився до Європейського суду, що його позбавили права власності всупереч положенням статті 6 (право на справедливий суд) Конвенції та статті 1 (захист власності) Першого протоколу до Конвенції.


Розглянувши скаргу, ЄСПЛ встановив порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції, вказавши, що заявника позбавили права власності на землю без надання відповідної компенсації чи іншого виду належного відшкодування.


Рішення у цій справі набуло статусу остаточного 16 травня 2017 року, і тепер Україна має виплатити заявнику 10 тис. євро відшкодування матеріальної та моральної шкоди.


Найближчим часом рішення у справі "Кривенький проти України" опублікують в Офіційному віснику та на сайті Міністерства юстиції України, а поки Вищий адміністративний суд направив головам апеляційних адмінсудів інформаційний лист з викладом відповідного рішення, аби судді враховували його при здійсненні судочинства.


Детальніше...