Новини

РАДА ЄВРОПИ ПРОПОНУЄ ГРД НАПРАЦЮВАТИ КРИТЕРІЇ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ КАНДИДАТІВ У СУДДІ


Представники Ради Європи та Асоціації правників України презентували звіт про результати моніторингу діяльності Громадської ради доброчесності в контексті стандартів і рекомендацій РЄ.

Як інформуєсайт ВККСУ, звіт був представлений на засіданні заключного Керівного комітету Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

Міжнародні фахівці проаналізували висновки про невідповідність професійної етики та доброчесності 269 кандидатів на посади суддів Верховного Суду та окремі думки членів ГРД щодо цього, а також розробили відповідні рекомендації.

Як наголошено у Звіті, для оцінювання доброчесності кандидатів на посади судді (суддів) ГРД необхідно розробити об’єктивні та формалізовані критерії.

Серед інших важливих рекомендацій експертами запропоновано:

розробити та затвердити єдині стандарти підготовки документів ГРД, а також їх типову структуру;

вказувати у подальших документах норми законодавства, міжнародних стандартів, правил професійної етики, яким, на думку ГРД, кандидат не відповідає або які порушив;

перевіряти отриману інформацію та використовувати лише надійні джерела; 

уніфікувати підходи щодо надання висновку або інформації;

утриматися від оцінки професійної компетенції загалом та оцінки судових рішень зокрема;

забезпечити інституційну сталість ГРД шляхом розроблення і затвердження методології збору та перевірки інформації, методології та типової структури документів ГРД.

Окремо було наголошено на потребі забезпечити можливість для судді або кандидата на посаду судді ознайомитися з документом (висновком або інформацією) ГРД до його опублікування.


Детальніше...