Новини

Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло: «Україна повинна підтримати європейську тенденцію до автономності адмінсудів»


10 років тому, 6 липня 2005 року, Верховна Рада ухвалила Кодекс адміністративного судочинства, в якому визначила повноваження адмінсудів щодо розгляду справ, порядок звернення до них і порядок здійснення адміністративного судочинства. Саме прийняття цього документа уможливило розпочати у вересні 2005 року розгляд перших справ Вищим адміністративним судом. З огляду на європейський досвід логічним кроком на шляху розвитку цієї юрисдикції має стати її виокремлення від системи судів загальної юрисдикції на чолі з Верховним Судом.

Протягом цих років адміністративні суди переживали різні часи: були протистояння й успіхи, спроби знищення й щира підтримка, критика і визнання. Зрештою, система адміністративного судочинства в Україні де-факто і де-юре створена. Сьогодні всі провідні вітчизняні та закордонні експерти в галузі права визнають, що створення адмінсудів в Україні було надзвичайно важливою віхою в розвитку правових явищ нашої країни та чи не найуспішнішим кроком судової реформи в пострадянські часи. Саме тепер, коли болісний період самоствердження позаду, час завершити побудову системи адміністративного судочинства як самостійної та автономної.

Детальніше  http://zib.com.ua/ua/117404-ukraina_povinna_pidtrimati_evropeysku_tendenciyu_do_avtonomn.html